mensen op hun devices
DoorFreya/
/

Adverteren via social media

Je kent het wel, je scrolt door Facebook en er komt een advertentie post voorbij, vaak interessant genoeg om je aandacht te trekken. Tenminste dat is het doel natuurlijk. Door te adverteren via social media is het heel erg makkelijk om jouw specifieke doelgroep te bereiken. Hiervoor moet je natuurlijk wel heel goed voor ogen hebben wie jouw doelgroep is, op welk medium je die kan vinden en hoe je een bericht over brengt.

 

Je doelgroep bepalen

Allereerst moet je bedenken wie interesse heeft in jouw product, daarna kijk je welke kleuren, taalgebruik en vormen deze groep aanspreekt. Je kiest een medium voor je campagne, dit kan via de lokale kranten zijn maar ook door te adverteren via social media. Hierbij is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is en wie je consument is, dit is namelijk niet per sé hetzelfde. Het makkelijkste voorbeeld om het verschil uit te leggen is dat als je een tv-commercial hebt voor kinderspeelgoed je doelgroep kinderen is, omdat de commercial de kinderen moet aanspreken. Echter moet er ook genoeg informatie zijn voor de ouders, de consumenten, zodat zei ook werkelijk het product kunnen kopen. Bedenk dus of je doelgroep en consument hetzelfde zijn.

 

Adverteren via social media

Als je doelgroep veel online te vinden is kom je bij de volgende stap, via welk platform ga je jouw doelgroep bereiken. Je moet dit op twee manieren bekijken, vanuit de consument, welke consumenten zitten op welk platform, maar ook vanuit de advertentie mogelijkheden. Hiermee wordt bedoeld hoe specifiek je jouw doelgroep kan selecteren.

 

LinkedIn

+ Bedrag is schaalbaar naar eigen budget (vanaf €5,- per dag)
+ Als je een doelgroep wilt bereiken via hun werk of professionele gedrag
+ Speciale geoptimaliseerde layout voor elk doel (evenement aankondigen, website laten bezoeken, contact opnemen)
+ Veel mogelijkheden voor het selecteren van een doelgroep

– Minder persoonlijke informatie omdat mensen het professioneel willen houden

Bij LinkedIn ligt de focus vooral op werk, netwerken en connecties, hier kun je gebruik van maken als je doelgroep werk gerelateerde mensen zijn. Als je bijvoorbeeld opzoek bent naar mensen met een bepaalde functie binnen een bedrijf met x aantal medewerkers. Ook zie je op LinkedIn mensen die juist opzoek zijn naar een baan, dus als je een vacature wilt delen is dit ook een goed medium. Via LinkedIn advertenties kun je goed kiezen wat je doelgroep is op het gebied van bedrijf, functie, locatie, bedrijfsgrootte, leeftijd, opleiding, ervaring en interesses. Een normale post kun je het beste plaatsen op woensdag om 19:00.

 

Facebook

+ Bedrag is schaalbaar naar eigen budget (vanaf €1,- per dag)
+ Veel persoonlijke informatie omdat mensen het ook in hun vrije tijd gebruiken
+ Grootste groep gebruikers
+ Veel mogelijkheden voor het selecteren van een doelgroep

– Als je een doelgroep wilt bereiken via hun werk of professionele gedrag

De meeste social media gebruikers zitten op Facebook dus als je opzoek bent naar een ruime doelgroep, bijvoorbeeld als je een bepaald soort eten wilt verkopen dan kun je dit heel goed via Facebook doen, iedereen moet immers eten (denk hierbij wel aan jouw type product en de leeftijd die er bij hoort, is het voor studenten? Is het voor gezinnen?). Via Facebook kun je ook goed je doelgroep specificeren, denk hierbij aan interesses, accounts die mensen volgen, relatie status, leeftijd en groepen waar ze lid van zijn. Los van een advertentie is de beste tijd om een bericht te posten op Facebook woensdag om 15:00.

 

Instagram

+ Bedrag is schaalbaar naar eigen budget (vanaf €1,- per dag)
+ Mensen gebruiken het met name in hun vrije tijd
+ Meeste jongere gebruikers
+ Weinig afleiding, je advertentie komt schermvullend in beeld
– Weinig filter keuze

Via Instagram kun je goed algemene producten verkopen, of advertenties over interessante onderwerpen die mensen in hun vrije tijd gaan lezen. Denk hierbij aan gepersonaliseerde sieraden, planten of artikelen over een onderwerp binnen iemands interesse. Via Instagram heb je wat minder keuze qua specificaties. Zo kun je leeftijd, locatie en interesses selecteren maar niet veel meer dan dat. Ook is het belangrijk om te realiseren dat voor veel bedrijven Instagram ‘extra’ is, dus mocht je specifiek opzoek zijn naar bedrijven dan heeft Instagram minder zin. De beste tijd om een normale post te posten op Instagram is op donderdag om 15:00.

 

Tot slot

Vergeet nooit dat je doelgroep een persoon is en niet een ding. Hiermee bedoelen we dat je er rekening mee moet houden dat je doelgroep misschien ‘grote bedrijven met 5 tot 100 personen personeel’ is, alleen dat niet al die 100 werknemers je advertentie hoeven te zien. Zie je doelgroep als een persoon met alle kenmerken die je nodig hebt. Let dus goed op bij het adverteren via social media. Benieuwd naar andere social media tips?

Geschreven door:

Freya

Freya

Hey! Ik ben Freya. Mijn passie ligt binnen het ontwerpen en vormgeven. Ik vind het erg leuk om te tekenen, nieuwe planten uit te zoeken en buiten te zijn. Gelukkig ben ik ook redelijk goed in communiceren en doe daarom onze Social Media en Tekstschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorie:

Branding/ Marketing/ Social Media

Tags:

BrandingFacebookInstagramLinkedInMarketingSocial Media

Recente blogs:

Delen:

Instagram:

LIGHTBULB 
_

Hey! Wij zijn Lightbulb. We maken betaalbare websites & logo’s voor jouw bedrijf. Daarnaast zijn we ook sterk in communicatie & huisstijl. Denk hierbij aan Social Media, coloring, branding. Eigenlijk alles wat jouw bedrijf op de kaart zet.