Je hebt vast weleens gehoord van kleurenpsychologie. In het kort houdt dit in wat kleuren voor effect hebben op je hersenen. En zijn hier dan ook talloze boeken, theorieën en strategieën op gebaseerd. Kleur, of het gebrek eraan, kun je namelijk erg goed gebruiken om een sfeer of gevoel op te roepen. En dit lijkt misschien heel simpel maar er zijn altijd een aantal valkuilen. Zo zijn er kleurentheorieën die alleen gelden voor bepaalde geografische locaties of die door verschillende individuen anders worden geïnterpreteerd. Lees verder over de kleurenpsychologie achter de vormgeving van een logo.
Eigenschappen tabel
Zo ken je misschien deze tabel, of in ieder geval een versie ervan. Kleuren die symbool staan voor bepaalde eigenschappen. Tot op bepaalde hoogte zit er een kern van waarheid in, alleen is het goed om te beseffen dat je niet alleen op deze gegevens een keuze kan maken voor de juiste kleur voor jouw bedrijf. Zo zijn er veel meer factoren van toepassing op wat de uitstraling wordt van jouw bedrijfsidentiteit.
Kleuren combinatie
Soms combineer je twee kleuren in je logo of huisstijl. Let altijd goed op de werking tussen de twee kleuren. Elke kleurcombinatie straalt weer iets anders uit, zorg dus dat het grootste deel van jouw doelgroep de juiste associatie heeft bij jouw kleurencombinatie. Als voorbeeld kunnen we hiervoor de McDonalds gebruiken die destijds zijn typische rood met geel veranderde voor een groen met geel combinatie. Dit had te maken met dat hun doelgroep veranderde. Mensen begonnen het rood en geel als ongezond, vet en goedkoop te zien. Door groen te gaan gebruiken, in plaats van rood werd, die associatie niet meer of minder gelegd. Ook was hun doel hierbij om meer te focussen op groentes, fruit, milieu, duurzame vleesproductie en om gewoonweg een vriendelijkere plek te worden.
In dit voorbeeld heeft het ook nog met een geografisch punt te maken. Zo is de McDonalds in Amerika nog steeds rood en geel.
Kleur instellingen
Ook de instellingen van je kleur maken een groot verschil. Met instellingen bedoel ik de helderheid, verzadiging en contrast. In dit voorbeeld vergelijken we de logo’s van Starbucks en Monster Energy. Zoals je kunt zien zijn beide logo’s de kleur groen. De donkergroene, rustige kleur van Starbucks straalt echter iets heel anders uit dan de gifgroene kleur van het Monster Energy logo. Houd er dus zeker rekening mee hoe je de instellingen instelt voor jouw gekozen kleur.
Denk hierbij ook na over RGB en CMYK kleuren, hier komt nog een artikel over, maar in het kort zijn het beeldschermkleuren en kleuren die uitgeprint kunnen worden. Wil je bijvoorbeeld een fluorescerend roze website, dan is dit geen probleem, maar mocht je in diezelfde kleur posters willen drukken dan zal de kleur veranderen aangezien een gewone printer geen fluorescerende kleuren kan printen.
Vorm
De vorm van een logo is erg belangrijk voor hoe een logo overkomt en welke doelgroep het logo aanspreekt. Mensen zien eerst vorm en kleur en lezen daarna pas wat voor tekst erbij staat. Zorg dus altijd dat je de vorm van je logo bewust kiest. Het meest belangrijk blijft dat jouw logo herkenbaar is voor jouw bedrijf.
Zoals je in het voorbeeld kunt zien zijn dit twee logo’s met dezelfde kleuren. Maar door de verschillende vorm verandert de uitstraling.
Doelgroep
Je moet je ook realiseren wat jouw doelgroep wil of aanspreekt. Bij doelgroep moet je je goed realiseren wat het verschil is tussen de consument en de doelgroep. Verkoop jij bijvoorbeeld kinderkleding dan moet je je realiseren dat jouw doelgroep kinderen zijn, maar de consumenten zijn de ouders. Houd er dan dus rekening mee dat ouders op andere dingen letten dan kinderen. Kleuren zijn hierbij net zo belangrijk als de vorm, lettertype en naam van jouw bedrijf.
Zo kun je in dit voorbeeld zien dat de kleuren blauw en geel los niet zoveel zeggen, maar door het in een andere vormgeving te plaatsen spreek je gelijk een andere doelgroep aan.
Tot slot
Uiteindelijk is alles relatief en kun je het dus niet goed of fout doen. Kies vooral een kleur die jij passend vindt. Een kleur die bij je doelgroep past en die je onderscheidt van de concurrentie.
Daar komt nog bij dat je een hele theorie of psychologie achter je logo kunt bedenken maar uiteindelijk is het alleen belangrijk dat mensen je logo herkennen als zijnde het logo van jouw bedrijf. Wanneer iemand jouw logo ziet wil je dat die denkt ‘oh dat is het logo van Lightbulb Design’ niet ‘oh dat is het logo van een neutraal webdesign bedrijf’.