Wanneer je bezig bent met een bestand op de computer wordt er soms gevraagd in welke kleurruimte je je bestand wilt hebben, RGB of CMYK. Dan kan het ook nog zijn dat je bij een logo ontwerper bent geweest die je geen normale kleurcode mee geeft maar een PMS kleur, maar wat is nou het verschil tussen al die letters? Wanneer gebruik je een RGB, PMS of CMYK kleur? Eerst moet je weten waar het voor staat, daarna weet je waar je het voor kunt toepassen.
RGB
RGB staat voor Red, Green en Blue. Deze kleurruimte word zo genoemd omdat RGB kleuren bestaan uit menging van deze kleuren. Deze kleuren worden samengesteld vanuit licht, hierdoor kun je deze kleuren alleen gebruiken op een beeldscherm. Zodra je een RGB kleur uitprint kan het zijn dat de kleur er heel erg anders uit gaat zien. Zo wordt een fluorescerende kleur veel fletser omdat een normale printer geen fluorescerende kleuren kan drukken. Programma’s als InDesign heeft een instelling om van een RGB kleur een CMYK kleur te maken, hierdoor veranderen de instellingen en zie je op de computer hoe het er uit gaat zien op het drukwerk.
PMS
Dit zijn kleuren die door Pantone zijn bepaald. Pantone kleuren zijn over de hele wereld hetzelfde, denk hierbij aan Coca Cola, de rode kleur kan natuurlijk niet anders zijn omdat een etiket in een ander land geprint is. Deze type kleur komt niet zo vaak voor bij kleine bedrijven, simpelweg omdat het minder uitmaakt hoe vast je merk kleur is. Daarbij zijn er ook printers die PMS kleuren juist niet begrijpen. PMS kleuren kunnen heel handig zijn, maar zorg ook dat je een ‘gewoon’ kleurnummer hebt.
CMYK
Cyaan, Magenta, Yellow en K… Ja, waar staat die K eigenlijk voor? De K staat simpelweg voor zwart, dit hebben ze gedaan omdat Black en Blue allebei beginnen met de B, om verwarring te voorkomen hebben ze beide een andere naam gegeven om te zorgen dat het duidelijk is welke kleur bij welke letter hoort. CMYK kleuren zijn vaak wat fletser dan RGB kleuren, logisch want CMYK kleuren moeten geprint worden en zijn dus altijd kleuren opgebouwd door laagjes inkt.
Bekijk dus goed welke kleurinstelling je nodig hebt voor jouw toepassing.