Regenboogvlag
DoorFreya/
/

Wat betekenen de kleuren van de Pridevlag

Iedereen kent de bekende regenboogvlag die symbool staat voor de LGBTQ+ community. Maar wat betekenen de kleuren van de Pridevlag nou eigenlijk en waarom zien we tegenwoordig verschillende variaties? Misschien heb je onze vorige blog gelezen over kleurenpsychologie hierin hebben we uitgelegd hoe kleuren soms symbool staan voor een bepaalde eigenschap. Dit is ook het geval bij de regenboog en Progress vlag. 

 

Regenboog- en Progressvlag

Rond 1970 is de eerste Regenboogvlag bedacht als symbool voor de LGBTQ+ community. Hier zaten toen nog twee kleuren meer op dan de regenboogvlag die we nu kennen. Namelijk ‘Hot Pink’ en ‘Violet’ echter doordat het niet mogelijk was deze kleuren commercieel op een vlag te laten printen is de regenboog vlag ontstaan. Deze vlag heeft altijd gestaan voor de volledige LGBTQ+ community. Sinds 2018 is er de Progress vlag, dit is de vlag met het gekleurde driehoek aan de linker kant. De vlag is ontstaan omdat er meer aandacht moest komen voor de transcommunity en voor mensen met een donkere huidskleur. Deze kleuren zijn in een driehoek geplaatst om zo de focus te verleggen naar de linkerkant van de vlag. Het is geplaatst in de vorm van een pijlpunt om te benadrukken dat er nog veel werk aan de winkel is om deze communities te steunen.

Progressvlag

De betekenis van de kleuren

Rood

Deze kleur staat voor ‘leven’. In veel culturen wordt passie aangeduid met de kleur rood, idealiter is passie waar het leven uit ontstaat. Letterlijk gezien is rood natuurlijk de kleur van bloed en bloed wordt vaak gezien als de levenskracht van je lichaam.

Oranje

Oranje staat voor ‘genezing’ omdat oranje gezien wordt als een feestelijke, vrolijke kleur. Vrolijk zijn, feesten en vriendelijkheid zijn allemaal genezende activiteiten.

Geel

De kleur van zonlicht, het heldere middelpunt van de vlag. De kleur geel staat voor het stimuleren van ‘nieuwe gedachtes en ideeën’.

Groen

Deze kleur wordt natuurlijk geassocieerd met de natuur maar ook met ‘voorspoed’ en welvaart. De natuur is een rustgevende plek waar je kunt helen en groeien.

Blauw

Het blauwe in de vlag staat voor ‘sereniteit’. Om je goed te voelen is het heel erg belangrijk dat je rust kan vinden. Blauw wordt dan ook geassocieerd met nachtust, kalmte en wijsheid.

Paars

In de originele vlag staat dit voor ‘spirit’ het woord ‘levenskracht’ komt hier het meest dichtbij in het Nederlands. Echter dekt het niet de volledige lading. Net als blauw wordt paars gezien als een kalmerende kleur maar paars wordt niet alleen met kalmte geassocieerd, het verbind ons ook met de spirituele wereld.

Zwart en bruin

Deze kleuren zijn toegevoegd bij de Progress vlag om mensen met een donkere huidskleur te vertegenwoordigen. Dit was een belangrijke toevoeging omdat mensen met een donkere huidskleur lang buiten het queer-verhaal zijn gehouden terwijl zij een drijvende kracht zijn geweest achter de beweging.

Door de opkomst van de Black Lives Matter beweging begon de cultuur zich in het algemeen te verschuiven naar erkenning van de rollen die gekleurde mensen in onze samenleving hebben gespeeld. Zeker in de Pride beweging is er niet genoeg erkenning geweest voor de gekleurde mensen die deze erkenning wel verdiende. 

Deze kleuren zijn er ook om mensen met HIV en Aids te vertegenwoordigen en zo het stigma te breken rondom deze ziektes.

Baby blauw, baby roze en wit

Oorspronkelijk gezien worden roze en blauw gebruikt om het geslacht van een kind aan te duiden. In de vlag staan deze kleuren dan ook voor de twee geslachten. De witte driehoek staat voor de mensen die in transitie zijn, interseks zijn of zich buiten het binaire geslacht identificeren.

 

Alle kleuren staan dus symbool voor verschillende kernwaarden. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om wat de kleuren betekenen van de Pridevlag maar over de betekenis van de gehele vlag.

Geschreven door:

Freya

Freya

Hey! Ik ben Freya. Mijn passie ligt binnen het ontwerpen en vormgeven. Ik vind het erg leuk om te tekenen, nieuwe planten uit te zoeken en buiten te zijn. Gelukkig ben ik ook redelijk goed in communiceren en doe daarom onze Social Media en Tekstschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorie:

Branding

Tags:

KleurenLGBTQ+Pride

Recente blogs:

Delen:

Instagram:

LIGHTBULB 
_

Hey! Wij zijn Lightbulb. We maken betaalbare websites & logo’s voor jouw bedrijf. Daarnaast zijn we ook sterk in communicatie & huisstijl. Denk hierbij aan Social Media, coloring, branding. Eigenlijk alles wat jouw bedrijf op de kaart zet.